Spis treści
Różnie bywa z naszym czasem. Jeśli to tylko możliwe, zachęcam do tego aby gotować samodzielnie, ze świeżych składników. Natomiast znam realia (i sama ich doświadczam) i wiem, że dla zdrowia psychicznego warto mieć awaryjny posiłek pod ręką. Z tego powodu postanowiłam przetestować dania gotowe z Biedronki i podzielić się swoimi spostrzeżeniami. W planach mam również inne sklepy, więc możecie spodziewać się tutaj tego typu przepisów.
Na wstępie zaznaczę, że dania gotowe z reguły mają więcej soli. Ich skład bywa lepszy i gorszy. Obecność konserwantów nie zawsze przekreśla produkt – w pewnych warunkach (np. pod namiotem) lepiej zabrać trwały produkt, niż zakończyć wyjazd nieprzyjemnościami spowodowanymi zatruciem pokarmowych. Warto pamiętać, że produkty bez konserwantów szybciej się psują.
Podczas zakupu dań gotowych należy uwzględnić (albo chociaż zdawać sobie z tego sprawę):
- sól (z reguły jest jej sporo – konserwuje, ale też podkreśla smak
- błonnik (jeśli jest go za mało, z reguły wystarczy dorzucić świeże warzywa/mix sałat)
- białko (dania typu tortellini, gnocci mają go z reguły dosyć mało – a białko warunkuje sytość i zapobiega nadmiernej utracie masy mięśniowej podczas redukcji)
Zatem zaczynamy – pierwsza część przeglądu zakupowego dań gotowych z Biedronki.
Dania gotowe z Biedronki – mrożonki
W dziale z mrożonkami możemy znaleźć lepsze i gorsze propozycje. Przedstawione poniżej dania gotowe z Biedronki mają jedną wspólna zaletę: na pierwszym miejscu listy składników znajdują się warzywa. Poniżej przedstawiam ich skład, wady i zalety.
Warto podkreślić, że poniższe dania gotowe dostarczają od 0,4 do 0,8 g soli na 100 g. Sugerowana porcja takiego posiłku dostarcza nam około połowę dziennego zapotrzebowania na sól. Natomiast w Polsce praktykowane jest zazwyczaj 3-4 krotne przekraczanie tej normy (zapytaj siebie lub znajomych ile soli dodajesz podczas gotowania ziemniaków).
Danie expres – kebab z kurczaka z warzywami
Producent sugeruje, aby spożyć około jednorazowo 1/2 paczki czyli 214 kcal. Wg mnie rozwiązanie dobre na przekąskę, ale na obiad zdecydowanie za mało (chyba, że jesz do tego zupę). Na redukcji można spokojnie spożyć całe opakowanie 600 g, co daje 430 kcal (jeśli dodajemy oliwę, uwzględniamy jej dodatek, 1 łyżka to około 90 kcal). W tej porcji mamy 34 g białka – jest ok (dobrze, gdy wartość ta wynosi minimum 18-20 g). Dla osób, które mają diety gotowe ze sklepu to rozwiązanie może okazać się przydatne.
Skład: warzywa 56% w zmiennych proporcjach: cukinia, pomidor, kapusta biała, papryka, cebula, kukurydza, ryż blanszowany 25%, mięso z kurczaka 18% (filet z piersi kurczaka parzony, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, grochowy, psyllium z łuski babki jajowatej), skrobia ziemniaczana, przyprawy (zawierają gorczycę) ekstrakt drożdżowy, skrobia kukurydziana, aromaty, cukier, dekstroza, ekstrakty z przypraw), mieszanka przyprawowa w saszetce 1% (przyprawy, sól)
Dania gotowe z Biedornki – tortellini z warzywami i sosem grzybowym
Producent sugeruje spożyć jednorazowo 1/2 paczki i tutaj się zgadzam. Jest kilka powodów, m.in. niska zawartość białka – 3,9 g na 100 g (które warto uzupełnić czymś dodatkowym) i całkiem sporo tłuszczu – 11 g. Pamiętajmy, że każdy gram tłuszczu dostarcza 9 kcal, więc to robi różnicę.
Skład: warzywa 35% w zmiennych proporcjach: brokuły, papryka, pomidory, cebula; tortellini gotowane 25% (mąka semolina z szenicy twardej durum, pieczarki, mąka pszenna, ser, jaja, marchew, sól, zioła, przyprawy, drożdże); sos grzybowy, 25%( mleko rehydratowane, grzyby 26%, oliwa z wytłoczyn oliwek, śmietanka z mleka, ser, czosnek, skrobia kukurydziana, skrobia modyfikowana ziemniaczana, pieprz czarny, natka pietruszki, pieprz cayenne), pieczarki 15%
W składzie są wymienione skrobie, ale na samym końcu (kolejność decyduje o użytej proporcji danego składnika). Osoby z insulinoopornością jeśli zdecydują się spożyć, powinny dodać jakieś źródło białka (np. kawałek mozzarelli light) i świeże warzywa, choćby mix sałat. I zjeść nie więcej 300 g. Jeśli chcesz przeczytać więcej o bilansowaniu posiłków w insulinooporności, zobacz ten wpis
Dania gotowe z BiedrOnki – warzywa na patelnię z komosą ryżową
Ciekawe danie wegetariańskie
Wartość odżywcza: w 100 g to 106 kcal, 4,6 g tłuszczu, 9,9 węglowodanów (w tym cukry 2,8 g czyli mało mimo że w składzie jest cukier – prawdopodobnie użyty jako przyprawa), błonnik 3,5 g, białko 4,5 g
Opakowanie ma 450 g. Proponowałabym zjeść połowę i dorzucić porcję białka (tofu albo chude mięso, nawet jajko)
Skład: pomidory 23%, gotowana komosa ryżowa 17%, jarmuż 16%, gotowany ryż brązowy 13% (woda, ryż brązowy), nasiona soi 10%, czerwona cebula 8%, sos 7% (olej słonecznikowy, woda, sól jodowana, syrop glukozowy, cukier, zioła, kukruma, cebula i czosnek w proszku, skrobia kukurydziana, nasiona kminku, pieprz cayenne), por 6%
Podsumowanie
Mamy coraz większy wybór dań gotowych o coraz lepszych składach. Czytanie i rozumienie etykiet oraz tabel wartości odżywczych może być bardzo przydatną umiejętnością, którą staram się przekazywać pacjentom podczas konsultacji indywidualnych. Działania edukacyjne na szerszą skalę prowadzę za pośrednictwem mojego konta na instagramie: sonia_zastawnik
Posiadanie takich awaryjnych gotowców może się przydać w okresie, kiedy czujemy się bardziej zmęczeni i trudno o regenerację, mamy trudniejszy czas w życiu. Niemniej nie polecam tego rozwiązania na stałe, ponieważ uważam, że świeże posiłki powinny mieć pierwszeństwo w naszej diecie. Ale znam życie i sama mam kilka awaryjnych posiłków. Aby zachować spokój i nie dokładać sobie stresu w trudnych czy awaryjnych sytuacjach.
Jeśli podobał Ci się wpis – zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło.
5 komentarzy
Spoko doceniam wysiłek
[…] Dania gotowe z Biedronki – mrożonki […]
[…] Dania gotowe z Biedronki […]
Bardzo pomocne są Pani artykuły dziekuje
Dziękuję, cieszę się, że są dla Pani przydatne