Spis treści
Zakup musli z dobrym składem to nie lada wyczyn wyczyn. Oferta produktów jest ogromna, opakowania kuszące. Producenci prześcigają się w chwytliwych hasłach. Studiowanie etykiet to podstawa i warto się tego nauczyć (choćby w podstawowym zakresie). Poruszyłam ten temat w jednym z wpisów -> kliknij tutaj.
Dziś pokażę przykłady musli z dobrym składem, które zakupiłam w sklepie sieci Biedronka, Rossmann i Dino. Przejrzałam składy niemal wszystkich oferowanych produktów i był moment, że sama zaczęłam wątpić czy znajdę coś sensownego. Jednak udało się, a przykłady prezentuję poniżej.
Musli z dobrym składem – jak wybrać?
Wybór musli jest ogromny. Warto wiedzieć, że chwytliwe hasła typu: „eko, bio, bez glutenu” często mają za zadanie uśpić naszą czujność. Zanim podejmę decyzję odnośnie tego, czy dany produkt wyląduje w moim koszyku, szybko skanuję skład. Jeśli widzę, że cukier/syropy występują kilka razy pod rząd, do tego producent używa oleju palmowego czy tłuszczu utwardzanego – odkładam na półkę. Zamiast owoców kandyzowanych, korzystniej gdy musli zawiera owoce suszone.
Dzięki wskazówkom z tego postu dowiesz się, jakie produkty warto kupić. Poniżej przedstawiam musli z dobrym składem.
Musli z dobrym składem – Inna Bajka (Biedronka)
Tutaj miłe zaskoczenie. Do tej pory spotkałam 3 smaki tej firmy: banan z kruszonym kakako, 3 orzechy i marakuja i pitaja.
Poniżej przedstawiam skład musli o smaku marakuja i pitaja:
Skład: płatki owsiane, granola 30% (płatki owsiane, pestki słonecznika, daktyle suszone, otręby owsiane, inulina z cykorii), płatki kokosa, rodzynki, pitahaja suszona 6%, płatki jaglane opiekane, pestki dyni, marakuja suszona 2%, jagody goji, siemię lniane.
Wartość energetyczna: 1994 kJ / 475 kcal/ 100g
- Tłuszcz: 14,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,7 g
- Węglowodany: 66,6 g, w tym cukry 7,2 g
- Błonnik: 10,3 g
- Białko: 13,4 g
- Sól: 0,06 g
- Magnez: 140,5 mg
- Mangan: 2,86 mg
Jak widać, mamy tu musli z całkiem fajnym składem. Dostarcza sporo błonnika, stosunkowo niewiele cukrów prostych (jak na musli z dodatkami). Tutaj duży plus za to, że producent nie dodał słodzideł, które częsty występują o produktów konkurencji.
Kolejny przykład musli z dobrym składem, to musli o smaku banan i kruszone kakao.
Skład: Płatki owsiane, granola 27% (płatki owsiane, pestki słonecznika, daktyle suszone, otręby owsiane, inulina z cykorii), płatki jaglane opiekane, orzechy nerkowca, daktyle suszone krojone, pestki dyni, banan liofilizowany 5%, kakao ziarna kruszone 5%, siemię lniane.
Wartości odżywcze w 100 g: Wartość energetyczna: 1791 kJ/ 426 kcal, Tłuszcz: 11,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7 g, Węglowodany: 63,3 g w tym cukry: 5,3 g, Błonnik: 7 g, Białko: 14,3 g, Sól: 0,03 g, Magnez: 175,6 mg, Żelazo: 4,7 mg.
Opcja nieco mniej kaloryczna od poprzedniej, bogata w żelazo i magnez.
Musli z dobrym składem wysokobiałkowe dostępne w Rossmanie
Proteinowe musli z płatkami sojowymi dostarcza znacznie więcej białka, niż większość produktów tego typu. W tym musli znajdziemy aż 24 g białka w 100 g (około dwukrotnie więcej, niż we wcześniej prezentowanych produktach).
Jaglanka z babką płesznik i rabarbarem firmy Melvit.
Ciekawa propozycja z prostym składem, raczej do wymieszania z mlekiem lub napojem roślinnym. Ta opcja będzie charakteryzować się nieco wyższym indeksem glikemicznym (z uwagi na płatki jaglane), ale uważam jej skład za w porządku.
A skład owej jaglanki prezentuje się tak:
płatki jaglane (75%), rabarbar suszony (10%), płatki kokosowe (8%), jabłko suszone (5%), nasiona babki płesznik 2%
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna w 100 g: 1605 kJ/380 kcal, tłuszcz: 7,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,8 g, węglowodany: 68 g, w tym cukry: 11 g, błonnik: 3,8 g, białko: 8,5 g, sól: 0,4 g.
Musli z dobrym składem to wygoda
Podsumowując, na rynku można spokojnie znaleźć musli z dobrym składem. Taki produkt może stanowić element zbilansowanego posiłku, również na diecie odchudzającej.
I tu obowiązuje zasada, jak ze wszystkich – jeśli chcemy schudnąć, porcję musli należy dostosować do naszego zapotrzebowania.
Jednym słowem nie sypiemy na oko!
Przykładowo, jedząc musli z jogurtem typu skyr na śniadanie, możemy użyć około 4 łyżek musli na porcję. Jeśli musli ma być dodatkiem do przekąski, wystarczą 2 łyżki. Nawet najzdrowszy produkt spożywany w niewłaściwych proporcjach nie będzie sprzyjał odchudzaniu.
W swojej praktyce dietetyka bardzo często rozpisuję musli osobom, które nie przepadają za owsiankami. W gotowych jadłospisach również znajduję dla nich miejsce. Uważam, że to świetna propozycja dla osób zapracowanych i sama czasem korzystam.
Co sądzicie o tym wpisie? Chcecie więcej takich materiałów?
1 Komentarz
[…] Musli wymieszać z jogurtem, orzechami i bananem.*Zamiast połówki banana można 100-130 g innego owocu, np. jabłko, gruszkę, winogrona ,brzoskwinię, nektarynkę.Zamiast orzechów włoskich można użyć: laskowe, pestki dyni, słonecznik (w podobnej ilości)O musli z dobrym składem pisałam w tym poście. […]