Spis treści
Jak zaplanować obiady w skali tygodnia?
W kilku prostych krokach możesz zaplanować obiady na cały tydzień, dzięki czemu nie będziesz zastanawiać się każdego dnia co by tu zjeść. Oszczędzisz energię i czas a Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona. Kiedy dojdziesz do wprawy, planowanie obiadów na kilka dni z rzędu zajmie Ci kilka minut. To co? Przechodzimy do konkretów. Pokażę Wam jedną z metod, którą sama stosuję planując posiłki dla siebie oraz moich podopiecznych.
Krok 1 – zaplanuj źródła białka
Przykładowy rozkład źródeł białka:
- mięso 2-3 razy w tygodniu (około 500 g)
- jajka 1-2 razy w tygodniu
- ryba (najlepiej tłusta np. łosoś) 1-2 razy w tygodniu
- strączki (fasola, soczewica, ciecierzyca, tofu) minimum 1 raz w tygodniu, ale polecam częściej
Oczywiście to tylko przykład, ponieważ Twoje założenia mogą być nieco inne np. więcej roślinnych źródeł białka. I to również będzie w porządku. Planując posiłki warto pamiętać o różnorodności, dodatku warzyw, źródle węglowodanów oraz małych dodatku tłuszczu (np. 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego).
Krok 2 – zaplanuj ogólny rozkład posiłków
Kierując się założeniami rozplanuj ogólny rozkład posiłków na poszczególne dni. Przykład znajdziesz poniżej.
Krok 3 – dopasuj potrawy
Teraz już wiesz, z jakich źródeł białka korzystać. Zatem możesz przystąpić do dopasowania potraw. Poniżej znajdziesz tabelkę z moją propozycją, jednak opcji jest na prawdę wiele i nie sposób pomieścić tu wszystkich. Co tydzień możesz korzystać z podobnego rozkładu, jednocześnie zmieniając repertuar potraw. Np. w jednym tygodniu możesz ugotować gulasz z kaszą, mięsem i warzywami, w kolejnym spaghetti, a jeszcze w innym sztukę mięsa z ziemniakami i dodatkiem warzywnym. Z obiadów bezmięsnych możesz przygotować kotlety z kaszy jaglanej, jajka sadzone, naleśniki, placki cukiniowe lub ziemniaczane. Proste, prawda?
Ten sposób planowania ma wiele zalet. Jedną z nich jest kontrola nad spożyciem mięsa – jego nadmiar w diecie nie sprzyja zdrowiu. Dzięki temu również unikasz jedzenia w kółko tego samego i ciągłego zastanawiania się „co by tu zjeść”.
Poniżej, dla ułatwienia wrzucam pliki do pobrania. Możesz je wydrukować w celu planowania swojego jadłospisu 🙂 Drugi plik przeznaczony jest dla osób, które mają inne (niż podane przeze mnie) założenia, np. nie jedzą mięsa – można wpisać swoje.
To jak, spróbujesz zaplanować swoje obiady? 🙂
Jeśli chcesz więcej i jesteś zaintersowana_y współpracą dietetyczną i indywidualną dietą, zapraszam do zapoznania się z ofertą on-line – niebawem ruszają zapisy! Liczba miejsc jest ograniczona.
Wkrótce nastąpi również uruchomienie sklepu internetowego z prostymi, gotowymi jadłospisami w atrakcyjnych cenach.
Chcesz zobaczyć przykładową dietę? Zapisując się do newslettera w prezencie otrzymasz przykładowy, 3-dniowy jadłospis na 1600 kcal.