Budyniowa owsianka – przepis

autorka: Sonia
0 Komentarz
Budyniowa owsianka przepis

Budyniowa owsianka – gęsta, słodka i pachnąca wanilią, a do tego lekka i sycąca.

Jeśli posiadasz którąś z moich diet gotowych, możesz ten przepis stosować zamiennie ze śniadaniami z diety. Kaloryczność przepisów na blogu staram się dopasować tak, aby przepisy stąd mogły być uzupełnieniem tego co już posiadacie :).

Choć poniższy przepis nie zawiera budyniu, uzyskana owsianka ma aksamitną konsystencję dzięki nasionom chia i dodatkowi masła orzechowego.

Poniżej prezentuję przepis na budyniową owsiankę. Proporcje dotyczą 1 porcji

1 porcja dostarcza: energia 485 kcal, białko 21 g, tłuszcze 18 g, węglowodany 55 g, błonnik 9 g.

Składniki:
✅Mleko 2% lub napój sojowy – 1 szklanka 230 g (ew. migdałowy, owsiany, ✅ryżowo-kokosowy – ale będzie mniej białka)
✅Płatki owsiane górskie – 3 łyżki (30g)
✅Nasiona chia – 2 łyżeczki
✅Kakao – 1 łyżeczka
✅Masło orzechowe 100% – 1 łyżka
✅Syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka (osoby z IO – ksylitol)
✅Jogurt skyr lub sojowy – 1 łyżka (można pominąć)
✅Aromat waniliowy – 2 krople
✅Banan (osoby z IO – zielony), mniej dojrzały)– 1/2 sztuki
✅Maliny liofilizowane (opcjonalnie) – kilka pokruszonych sztuk (może być kilka świeżych do dekoracji, sprawdzą się też borówki)

Budyniowa owsiana – wykonanie


Do garnka wlać mleko, wsypać płatki, chia, kakao, aromat waniliowy i gotować około 8-10 minut, często mieszając. Następnie, gdy lekko ostygnie dodać syrop klonowy lub miód, masło orzechowe, jogurt (można go dodać również na sam koniec do dekoracji) i wymieszać. Przełożyć do miseczki i odczekać, aż całość zgęstnieje (około 5 minut, ja odstawiam na noc do lodówki, gdy wystygnie).
Następnie dodać owoce.
Smacznego 😁

Tę owsiankę można przyrządzić w urządzeniu Thermomix (temp. 90 stopni, obroty 2, około 8 minut), ale można przygotować w garnku – tylko trzeba pilnować podczas gotowania aby się nie przypaliło.

Lubicie takie słodkie śniadania❓

Pamiętajcie – owsianki same z siebie nie są tuczące. Tu wiele zależy od kompozycji, czyli z jakimi dodatkami są podawane, jaka jest ich porcja i ostatecznie – kaloryczność. Nie bez znaczenia jest fakt, czy po takim śniadaniu czujemy się najedzeni.

Może spodobają Ci się:

Zostaw komentarz

Zasady publikacji treści są opisane w regulaminie. Pamiętaj, że przesyłane treści muszą być zgodne z wymogami regulaminu.

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić najwyższą jakość usług. Akceptuję ciasteczka Dowiedz się więcej

Polityka prywatności