Spis treści
Pinsa to pszenny placek na zakwasie, nieco grubszy od pizzy. Pinsę można kupić w Biedronce i Lidlu. W Biedronce znajdziesz ją na dziale z pakowanym pieczywem. W Lidlu zazwyczaj leżą w okolicach tortilli. Zastanawiasz się, jak zrobić pinsę? Zdradzę Ci prosty przepis. Możesz go wykorzystać nawet wtedy, kiedy stosujesz dietę odchudzającą. Kluczowe tutaj są dodatki oraz ich ilość.
Pinsę można przygotować zarówno na obiad jak i kolację. Polecam wybierać opcję pełnoziarnistą. Będzie ona bardziej odżywcza i sycąca. Opcja pełnoziarnista będzie dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Poniższy przepis może być wykorzystany przez osoby posiadające PROSTĄ DIETĘ BAZOWĄ, dostępną w moim sklepie internetowym.
Co warto dodać do pinsy?
Potrzebujemy sosu pomidorowego (może być przecier, pomidory w puszce albo awaryjnie keczup) oraz dodatku białkowego (polecam mozzarellę light lub ser proteinowy Ryki, dostaniesz go w Lidlu). Bardzo ważne jest dodatek warzywny – pinsę można posypać rukolą (już po upieczeniu) i podawać z dodatkiem świeżych, pokrojonych warzyw.
Ważne! Jeśli przygotowujemy sałatkę do pinsy, lepiej żeby nie bazowała na sosach vinegret czy majonezowych – pinsa ma już dość tłuszczu w sobie.
Nie bez znaczenia jest rodzaj użytego sera. Między mozzarellą light a zwykłą jest duża różnica w zawartości tłuszczów, zwłaszcza nasyconych (warto ograniczać ich spożycie, bo i tak większość z nas je ich za dużo).
Pinsa – jak zrobić? Przepis
Lista składników dotyczy 2 porcji obiadowych lub 3 porcji na kolację:
- Pinsa (Biedronka lub Lidl, polecam pełnoziarnistą) – 230 g (1 placek)
- pomidory w puszce – 200 g (0.5 puszki)
- Bazylia suszona – 0.5 g (0.25 łyżki)
- Sól – 1 g (1 szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
- Mozzarella light – 240 g (2 kulki)
- Szynka Parmeńska – 28 g (2 plastry)
- Rukola – 60 g (3 garści)
- + świeże warzywa do podania
Pinsa – wykonanie
Piekarnik nagrzać do 230 stopni, grzanie góra-dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
1. Wyjąć pinsę z opakowania.
2. Na powierzchni rozprowadzić pomidory w puszce (może być passata/przecier pomidorowy w podobnej ilości). Brzegi pozostawić suche. Posypać bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
4. Na wierzchu poukładać pokrojoną mozzarellę i wędlinę pokrojoną w kostkę (może to być szynka włoska parzona lub wędlina drobiowa, którą mamy pod ręką np. Głodniaki, Sokoliki). Wegetarianie mogą pominąć wędlinę lub dodać tofu pokrojone w kostkę.
5. Wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
6. Wyjąć, posypać rukolą i podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw: ogórka, papryki, pomidora.
*Nie polecam „bezcześcić” pinsy sosami na bazie majonezu np. 1000 wysp bo w ten sposób dostarczamy sobie zbędne kalorie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PINSY Z MOZZARELLĄ (PORCJA ZE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW):
energia – 1102.3 kcal | białko – 77.9 g | tłuszcz – 34.8 g | węglw. przysw. – 117.3 g | błonnik – 8.3 g
Porcja zalecana na obiad (1/2 placka) : 551 kcal
Porcja zalecana na kolację (1/3 placka): 370 kcal
Ta informacja może przydać się osobom posiadającym PROSTĄ DIETĘ BAZOWĄ, która umożliwia ogromną elastyczność – mieszanie posiłków między dniami oraz korzystanie z blogowych przepisów.
Jak widać dieta może być smaczna
Dopasowując dodatki, można śmiało jeść taka pinsę i nie przytyć. A nawet schudnąć 🙂 Ciekawa jestem, czy przepis Wam przypadł do gustu. Sama korzystam od czasu do czasu z tego rozwiązania, bo mogę zjeść coś dobrego a jednocześnie fajnie zbilansowanego. Sięgam również po gotowe blaty do pizzy, które dostępne są w Biedronce (również na dziale z pieczywem).
1 Komentarz
[…] 14 listopada, 2020 […]