Spis treści
Wiosna przynosi zmiany w naszej diecie. I bardzo dobrze! Spożywanie sezonowych produktów jest świetnym wyborem. Dzisiaj mam dla Was 3 proste, wiosenne przepisy. Dodaje je z myślą o moich pacjentach posiadających indywidualne jadłospisy. Sądzę, że mogą się przydać również osobom posiadającym diety gotowe z mojego sklepu internetowego.
Podane proporcje dotyczą jednej porcji. Oznacza to, że przygotowując obiad dla dwóch osób czy 4-osobowej rodziny potrzebujemy użyć odpowiednio więcej składników.
Każda z tych wiosennych propozycji ma podaną kaloryczność oraz mój krótki komentarz.
Poniżej znajdziesz przepisy:
- Na pieczone szparagi
- Duszoną młoda kapusta z marchewką
- oraz lekką zupę – fit botwinkę
Lekkie pieczone szparagi
Pieczone zielone szparagi -169 kcal |
Szparagi zielone – 150 g (1 odważyć) Oliwa z oliwek – 15 g (1.5 łyżki) Sól – 1 g (1 szczypta) Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta) |
Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać końce (można je wykorzystać podczas gotowania wywaru do zupy). 2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Piec 10 minut w temp.220 stopni, grzanie góra-dół. Podawać jako dodatek do sałatek lub drugiego dania. Szparagi same w sobie są niskokaloryczne ( 100 g to zaledwie 21 kcal). Dodatki, takie jak oliwa z oliwek w tym przypadku podbijają kaloryczność dlatego należy przestrzegać podanych porcji. Wiele przepisów ze szparagami w roli głównej zawiera dodatek śmietanki 30% czy boczku. Ten przepis jest smaczną i lżejszą alternatywą. |
Młoda kapusta na diecie? Czemu nie?
Duszona młoda kapusta z marchewką – 131 kcal |
Kapusta biała (młoda) – 150 g (3 małe kawałki (0.5 małej lub 0.25 dużej)) Marchewka – 45 g (1 sztuka) Cebula – 52 g (0.5 sztuki) Koperek świeży – 4 g (1 łyżka posiekanego koperku) Oliwa z oliwek extra virgin – 5 g (1 łyżeczka) Sól – 1 g (1 szczypta) Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta) |
Wykonanie: 1. Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować drobno liście. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. 3. Do małego garnka (jeśli przyrządzamy więcej porcji kapusty – użyć dużego garnka) wlać wodę tak, by na centymetr wysokości przykrywała dno. 4. Przełożyć kapustę i marchewkę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 20 minut). Jeśli w trakcie woda wyparuje, dolać odrobinę. 5. Na patelni rozgrzać olej/oliwę i zeszklić pokrojoną drobno cebulę. 6. Gdy kapusta będzie miękka, dodać do niej podduszoną cebulę wraz z olejem/oliwą, w którym się dusiła. Zamieszać i dusić wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekanym koperkiem. Ten przepis to dużo lżejsza alternatywa dla kapusty z zasmażką. Miała ona niegdyś zastosowanie przy żywieniu ludzi którzy ciężko pracowali fizycznie. Obecnie mamy odwrotny problem- powszechny dostęp do wysokokalorycznego jedzenia. Jednocześnie ruszamy się dużo mniej. |
Fit botwinka – idealna na przekąskę czy dodatek do drugiego dania
Botwinka (zupa) – 176 kcal |
Pietruszka, korzeń – 30 g (1 mała sztuka) Marchew – 45 g (1 sztuka) Seler korzeniowy – 60 g (1 plaster) ziemniaki – 72 g (1 mała sztuka) Jogurt naturalny 3% – 50 g (2 łyżki) Koperek świeży – 1 g (5 gałazek) Cytryna, sok – 20 g (2 łyżki) Natka pietruszki – 6 g (1 łyżeczka posiekanej) Botwinka (młoda) – 140 g (0.5 pęczka) |
Wykonanie: 1. Botwinkę umyć, małe buraczki pokroić w kostkę a liście i łodygi w paski (liście można przed spożyciem odrzucić). 2. Marchew, seler, pietruszkę umyć – można zetrzeć na tarce. Zagotować 1,5 l wody i wrzucić warzywa oraz buraczki. 3. Następnie dodać botwinkę (łodygi) i gotować 10 min. Przyprawić ulubionymi ziołami i szczyptą soli. Wcisnąć sok z cytryny. 4. Rozmieszać jogurt z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. 5. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki |
Wiosna i lato to idealny czas na odchudzanie
Zdaję sobie sprawę, że ten okres obfituje również w imprezy okolicznościowe typu komunie, wesela, spotkania przy grillu. Ale prawdę mówiąc… nawet, gdybyśmy się odizolowali od społeczeństwa – za rok doświadczyliśmy czegoś podobnego. Nie zostaje nić innego, jak zmierzyć się z tym wyzwaniem i „nauczyć się” jak jeść w tym okresie.
Wiosenne przepisy oparte o świeże, sezonowe warzywa i owoce mogą być na prawdę proste i jednocześnie urozmaicone. Mam nadzieję, że będziecie z nich korzystać 🙂
A na koniec – bonus dla wytrwałych! Przepisy podane w tym wpisie możesz pobrać i wydrukować.