Pieczywo pełnoziarniste – na co zwrócić uwagę?

autorka: Sonia
1 Komentarz
Jaki chleb kupować

Chleb pełnoziarnisty – jaki powinien mieć skład?

Pieczywo pełnoziarniste – jak sama nazwa wskazuje powinno składać się z mąki pełnoziarnistej. I tu należy obalić pewien mit odnośnie pieczywa, ponieważ często pojawia się przekonanie, że chleb żytni jest „ciemny” (w domyśle „pełnoziarnisty”). Z kolei pieczywo pszenne uznawane jest za „jasne”. Niewątpliwie to spore uproszczenie.

Aby to wyjaśnić, warto nadmienić, że mamy różne typy mąk: 450, 500, 720, 1850, 2000. Numerki te informują nas o zawartości popiołu w 1 tonie mąki. Im wyższy numerek, tym mąka ciemniejsza.

W związku z tym możemy spotkać mąkę żytnią jasną (mąka chlebowa 720) jak i mąkę żytnią ciemną (typ 2000). Im ciemniejsza mąka, tym więcej zawiera błonnika i składników mineralnych. Indeks glikemiczny takiego pieczywa jest niższy. To samo dotyczy mąki pszennej.

Na liście składników pieczywa pełnoziarnistego lub graham powinien widnieć typ mąki (1850,2000) lub przedrostek „mąka pełnoziarnista/razowa”. Jeśli widnieje „mąka żytnia” lub „mąka żytnia” oznacza to, że mamy do czynienia z mąką jasną.

Mylące mogą być nazwy „chleb wieloziarnisty” czy „fitness”

Pieczywo pełnoziarniste dla osób z insulinoopornością nie powinno zawierać słodu jęczmiennego, karmelu i domieszki mąki jasnej

Przykładowe chleby żytnie pełnoziarniste

Poniże propozycje bazują na mące żytniej i krojonym życie. Nie posiadają domieszki mąki żytniej jasnej (czyli typu 720) oraz barwników (słodu jęczmiennego i karmelu), dlatego śmiało można polecić je osobom z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, są bardziej sycące i z tego powodu mogą być spożywane przez osoby na diecie odchudzającej. Taki chleb szybciej syci, nie potrzebujemy zjeść go dużo, stąd polecany jest również dla osób odchudzających się.

Ciemne pieczywo
Pieczywo dostępne w Biedronce
Chleb żytni 100% pełnoziarnisty dostępny w Biedronce
Chleb żytni pełnoziarnisty polecany m.in. przy insulinooporności.
Chleb żytni pełnoziarnisty dostępny w Biedronce
Chleb słonecznikowy insulinooporność
Chleb żytni pełnoziarnisty z dobrym składem dostępny m.in. w sieci sklepów Dino.
Chleb pełnoziarnisty wielozbożowy dostępny m.in w sklepach Intermarche

Podsumowanie

Powyższe chleby pełnoziarniste mają dodatkową zaletę. Z uwagi na fakt, że jest to pieczywo pasteryzowane można zrobić jego zapas. Termin przydatności wynosi z reguły 2-3 tygodnie. Dodatkowym plusem (w okresie pandemii) jest opakowanie – mamy pewność, że nikt nie dotykał naszego chleba. Niestety, bardzo często ma to miejsce w piekarniach – obserwujcie, czy sprzedawca podaje pieczywo przy użyciu jednorazowych rękawiczek.

Warto zaznaczyć, że nie każdy chleb pasteryzowany, zapakowany podobnie do przedstawionych powyżej przykładów będzie dobrym wyborem. Przede wszystkim należy czytać skład. Zwracamy uwagę, czy zgadza się rodzaj mąki a pieczywo nie zawiera słodu. Dla pewności możemy zerknąć na wartość odżywczą, a dokładniej zawartość węglowodanów, w tym cukrów. Jeśli zwartość cukrów prostych wynosi kilka gramów, wówczas możemy być spokojni 🙂 Dzięki temu unikniemy rozczarowania, zwłaszcza gdy walczymy z isnulinoopornością, nadwagą czy cukrzycą typu drugiego.

Może spodoba Ci się

1 Komentarz

Dieta odchudzająća 1800 kcal - przykładowe posiłki 15 stycznia, 2021 - 5:12 pm

[…] Kanapka to pomysł na szybki posiłek. Kluczowy jest wybór odpowiedniego pieczywa. Tutaj wybrałam chleb, który jest na prawdę sycący i ma świetny skład, nadaje się dla osób z insulinoopornością. O pieczywie pisałam w tym wpisie. […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić najwyższą jakość usług. Akceptuję ciasteczka Dowiedz się więcej

Polityka prywatności