Pieczona jaglanka jak ciasto :). Tylko 290 kcal w porcji! Pieczona jaglanka to wygodna opcja do zabrania na wynos, do dziecięcej śniadaniówki czy prowiant na wycieczkę. Można przygotować większą ilość i mieć śniadanie z głowy na 2-3 dni. Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem podczas szykowania kolacji czy przy okazji będąc w kuchni. Cała praca to zmiksowane składników i wstawienie ich do piekarnika. Pomagam sobie Thermomixem, co dodatkowo usprawnia cały proces. Jednak blender też sobie poradzi.
Poniżej przedstawiam przepis na pieczoną jaglankę bez jajek, nabiału i glutenu. Informacja dla osób, które mają dietę bazową wege lub klasyczną – 1/4 porcji z przepisu pasuje Wam na II śniadanie 🙂
A jak dodacie skyr naturalny, to na pierwsze (w diecie 1500 kcal)
Pieczona jaglanka – przepis
Proporcje (na 4 porcje):
➡️płatki jaglane (owsiane też ujdą) – 200 g
➡️napój sojowy (bez cukru) – 400 g
➡️erytrytol – 40 g
➡️nasiona babki płesznik – 15 g
➡️masło orzechowe – 20 g (łyżka)
➡️kakao – 50 g
➡️jagody mrożone – 90 g
masło/oliwa odrobina do wysmarowania formy. Można użyć papieru do pieczenia, ale jaglanka może wyjść mniej smaczna.
Jeśli użyjemy innego słodzidła, niż erytrytol musimy liczyć się ze wzrostem kaloryczności (erytrytol ma 0 kcal!). Osoby z problemami jelitowymi mogą użyć syropu klonowego lub odrobiny zwykłego cukru. Albo nie dosładzać.
Pieczona jaglanka z jagodami – wykonanie
Wszystko oprócz jagód zmiksować i przelać do naczynia żaroodpornego. Ciasto wydaje się rzadkie, ale bez obaw – zgęstnieje podczas pieczenia. Użyłam thermomixa stopniowo zwiększając obroty od 5 do 10. Na wierzchu ciasta ułożyć zamrożone jagody. Piec 45 minut w temp. 180 stopni, grzanie góra-dół (bez termoobiegu).
Ostudzić.
Dla większej sytości możemy dojeść skyra – wtedy wyjdzie fajne, lekkie śniadanie.
Osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać pieczonej jaglanki z tego przepisu na pierwsze śniadanie. Chyba, że napój sojowy zamienią na inny np. migdałowy. Dla większej sytości możemy dojeść skyra – wtedy wyjdzie fajne, lekkie śniadanie.
Kto wypróbuje?
Ten przepis możesz wykorzystać jako urozmaicenie moich diet gotowych. Jeśli posiadasz dietę bazową (klasyczną lub wege) możesz te owsiankę zjeść na II śniadanie (dotyczy każdej kaloryczności). Więcej na ich temat przeczytasz tutaj.
2 komentarze
Świetny artykuł. Byłem bardzo zadowolony, że trafiłem na ten wpis. Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często odwiedzał, aby poczytać nowe rzeczy.
Dziękuję za podzielenie się opinią i cieszy mnie, że wpis spodobał się Panu. I będę wdzięczna za rekomendacje 🙂