Thermomix – przepis na obiad bez mięsa, czyli ragout

autorka: Sonia
0 Komentarz
Thermomix przepis na obiad bez mięsa ragout

Ragout z czerwoną soczewicą – mój autorski przepis na szybki obiad bez mięsa z Thermomixa. Czas gotowania tego dania wynosi około 25 minut + czas przygotowania składników około 10-15 minut. Aby wykorzystać pojemność urządzenia, podaję proporcje składników na 3 porcje. Możemy podzielić się nimi z domownikami, ugotować obiad na 2 dni a część zamrozić. Opracowując przepis na obiad typowo pod Thermomix zwróciłam uwagę, aby był on jednogarnkowy. Dzięki temu unikamy przekładania składników i brudzenia wielu naczyń. To na prawdę ułatwia gotowanie!

Warto dodać, że soczewica czerwona to jeden z najdelikatniejszych strączków. Szybko się gotuje i nie wymaga długiego moczenia. Jest źródłem białka i żelaza.

Spośród rodzajów soczewicy to właśnie czerwona jest najbardziej delikatna.

Składniki na ragout (3 porcje):

  • 1 cebula
  • 4 małe marchewki
  • 2 papryki
  • 500 g passaty
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 330 g wody
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka majeranku, pół łyżeczki papryki słodkiej, liść laurowy, ziele angielskie, szczypta soli i pieprzu, natka pietruszki

Wykonanie ragout w Thermomix:

  1. Cebulkę pokroić na ćwiartki.
  2. Marchew obrać, pokroić na większe kawałki (nie drobno! Thermomix tym się zajmie :))
  3. Paprykę umyć, pokroić na kawałki nieco mniejsze, niż ćwiartki.
  4. Warzywa i oliwę wrzucić do naczynia miksującego. Ustawić obroty 4 na 8 sekund.
  5. Za pomocą kopystki zgarnąć cząstki warzyw.
  6. Dodać przyprawy. Ustawić temp. 120 stopni, czas 5 minut, obroty – mieszanie.
  7. Następnie dodać passatę/przecier pomidorowy. Ustawić temp. 100 st, czas 10 minut, obroty-mieszanie.
  8. Dodać wypłukaną soczewicę (150g) i 330 g wody. Ustawić czas gotowania 10 minut, temp 100 stopni.
  9. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

1 porcja dostarcza:

415 kcal, 19 g białka, 13 g tłuszczu , 49 g węglowodanów, 14 g błonnika, 8 mg żelaza

Ragout z czerwonej soczewicy – przepis na obiad z Thermomix

Na koniec warto dodać, że do warzyw strączkowych, w tym soczewicy musimy się „przyzwyczaić”. A dokładniej – nasze jelita. Jeśli do tej pory soczewica nie gościła w Twojej diecie, warto wprowadzać ją stopniowo. Może to być 1 łyżka do zupy/sałatki czy potraw, które dobrze znasz. Osoby, które „przyzwyczaiły” swój układ pokarmowy do strączków (w tym soczewicy) rzadziej skarżą się na wzdęcia.

Jeśli chcesz zobaczyć więcej moich przepisów, zajrzyj tutaj.

Zapraszam również na mój profil na Instagramie, gdzie znajdziesz więcej informacji odnośnie wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych i odchudzania 🙂

Może spodobają Ci się:

Zostaw komentarz

Zasady publikacji treści są opisane w regulaminie. Pamiętaj, że przesyłane treści muszą być zgodne z wymogami regulaminu.

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić najwyższą jakość usług. Akceptuję ciasteczka Dowiedz się więcej

Polityka prywatności