Sałatka z brokułu, fety i sosu czosnkowego posypana chrupiącymi migdałami– Twoja porcja warzyw. I białka, bo w 1 porcji jest go 18 g. Czyli w sam raz, aby uzyskać sytość. Taka sałatka to dobre rozwiązanie w przypadku diety odchudzającej. Można ją polecić w przypadku insulinooporności, ponieważ skomponowana jest tak, aby jej ładunek glikemiczny był niski.
Składniki i przygotowanie:
Składniki na porcję dla 1 osoby (około 260 kcal):
➡️brokuł (pół małego, można użyć mrożonego) -około 125-150 g
➡️ser typu feta 12% tłuszczy – około 1/4 kostki – 50 g
➡️jogurt naturalny – 3 łyżki
➡️czosnek – ząbek (może być pieczony w łupince – będzie bardziej delikatny)
➡️płatki migdałowe – 1 łyżka (10 g)
➡️sól, pieprz (szczypta)
Wykonanie
Brokuł gotować około 5-6 minut w wodzie lub na parze, bez przykrycia. Ważne, aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu ostudzić, przelać zimną wodą (a najlepiej – schłodzić).
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu.
Płatki migdałowe wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię, uprażyć często mieszając.
Na talerzu ułożyć brokuły, posypać fetą, polać sosem czosnkowym oraz posypać płatkami migdałowymi. Można schłodzić.
Polecam przygotować większą porcję sałatki i wykorzystać następnego dnia.
Sałatkę z brokułu i fety można podawać z pieczywem (zazwyczaj rozpisuję pacjentom w jadłospisach porcję węglowodanów do posiłku, zgodnie z zapotrzebowaniem ;))
Jeśli lubisz szybkie przepisy, zapraszam Cię do zapoznania się dietami gotowymi dostępnymi od ręki w moim sklepie internetowym.