Przepis na owsiankę dedykuję dla użytkowników Thermomixa, ale nie tylko (owsiankę można przygotować w zwykłym garnku/rondelku, z tym że trzeba mieszać w czasie gotowania :))
Potrzebujesz:
➡️płatki owsiane górskie (tyle, ile używasz, ja na 2 osoby dałam 70g)
➡️budyń (u mnie waniliowy) bez dodatku cukru (10 g/osobę)
➡️mleko 2% lub napój roślinny (sojowe ma podobne makroskładniki, jak krowie, pozostałe napoje roślinne też się nadadzą, ale dostarczą mniej białka) – około szklanka na osobę
➡️maliny/owoce jagodowe – dla niższego ładunku glikemicznego (tip dla osób z IO)
➡️i ew. ksylitol/erytrol, jeśli ktoś słodzi (ja zapomniałam, ale moje dziecko się nie zorientowało)
↘️Wykonanie w TM (lidlomixy też się załapią)
Wszystkie składniki (oprócz malin) dodać do naczynia miksującego. Ustawić czas około 8 minut, temp. 90 stopni, obroty 1,5-2. Po tym czasie przelewamy owsiankę do miseczki, czekamy aż ostygnie i dodajemy owoce.
↘️Tradycyjne wykonanie:
Wrzucamy składniki do garnka i mieszamy podczas gotowania, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy owoce.
✅Polecam dorzucić kilka orzechów.
✅Jeśli masz IO i nie używasz mleka krowiego, możesz użyć napoju kokosowego, migdałowego lub sojowego. Pamiętaj, że napój ryżowy, czy owsiany mają dosyć wysoki indeks glikemiczny i są to produkty o dużej zawartości węglowodanów (a pozostałe składniki owsianki również są typowym źródłem węglowodanów).
Przy insulinooporności jest szczególnie ważne, aby posiłki były zbilansowane. Białko, umiarkowany dodatek tłuszczu i odpowiednie proporcje węglowodanów pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. A to oznacza bardziej stabilny apetyt. Jednym słowem – łatwiej jest wytrzymać na jakiejkolwiek diecie.
W moim poprzednich wpisach znajdziesz więcej informacji na temat indeksu glikemiczego i insulinooporności.
Zobacz:
INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY – DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
INSULINOOPORNOŚĆ – CO TO JEST I CZY MOŻNA JĄ WYLECZYĆ?
3 komentarze
Świetny przepis! Uwielbiam odkrywać nowe smaki i inspiracje kulinarne. Jeśli szukasz więcej przepisów i pomysłów na wyjątkowe dania zajrzyj na moją stronę https://thermomiprzedstawiciel.pl/ ! Znajdziesz tam coś dla siebie – od klasyków po oryginalne i niebanalne potrawy.
Dziękuję 🙂 Zerknę
Bardzo fajny przepis. Spróbój użyć trybu zagęszczania z opcją 80 C zamiast ustawiać twoje parametry. Tryb zagęszczania to mój ulubiony na thermomixie, konsystencja jest meeeega aksamitna ( to ikonka z sosjerką). Na prezentacjach nie wszyscy zapoznają z zaawansowanymi trybami jakie posiada thermomix, a ten tryb warto poznać:)