Dietetyczne lody to świetny pomysł na II śniadanie lub podwieczorek. Z jednej strony jemy coś odżywczego, a z drugiej pysznego. Poznaj sposób na szybki deser. Można go podać dzieciakom czy osobom na diecie odchudzającej. Składniki można modyfikować. Przykładowo, dla podkręcenia walorów smakowych użyłam tutaj jogurtu greckiego, ale dobrze sprawdzi się jogurt z zawartością 3% tłuszczu (większość jogurtów naturalnych typu Zott, Bakoma, Pilos z Lidla czy Fruvita z Biedronki).
Osoby na diecie low fodmap mogą użyć jogurtu kokosowego lub bez laktozy oraz dozwolonych orzechów, a zamiast miodu – użyć syropu klonowego. A jeśli zależy na nam niższej kaloryczność i większej sytości, można sięgnąć po jogurt naturalny typu skyr.
Przypominam również, że ten przepis pasuje na II śniadanie do wszystkich kaloryczności PROSTEJ DIETY BAZOWEJ, dostępnej w moim sklepie internetowym.
Składniki na zdrowe lody (2 porcje)
Jogurt grecki – 200 g
miód pszczeli – 25 g (1 łyżka)
czekolada gorzka (powyżej 60% kakao) – 12 g (2 kostki)
Maliny – 50 g (3 sztuki)
Truskawki – 60 g (2 duże)
Migdały – 3.0 g (2 sztuki)
Orzechy nerkowca – 3.0 g (2 sztuki)
Zdrowe lody – wykonanie
Przygotować:
– małą tackę lub prostokątny plastikowy pojemnik na żywność (bez pokrywki)
– folię spożywczą
1. Tackę/pojemnik wyłożyć folią spożywczą.
2. Jogurt wymieszać z miodem(lub syropem klonowym). Wlać na tackę (warstwa powinna mieć około 1cm grubości jeśli zależy nam na szybkim zamrożeniu lodów).
3. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców, posiekane orzechy, migdały i gorzką czekoladę.
4. Całość wstawić na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Wskazówka: zamiast malin i truskawek można wykorzystać borówki amerykańskie.
Wartość odżywcza w 1 porcji: energia – 225 kcal | białko – 5.6 g | tłuszcz – 13.4 g | błonnik – 2.6 g | węglow. przysw. – 19.3 g
1 Komentarz
[…] Zobacz przepis na zdrowe domowe lody przygotowane na bazie jogurtu greckiego klikając TUTAJ. […]