Ciasto marchewkowe – przepis na szybki deser
Szukasz czegoś do kawy? Ciasto marchewkowe będzie w sam raz 🙂
Poniżej przedstawiam klasyczny przepis w nieco zmodyfikowanej wersji – zamiast mąki pszennej używamy pełnoziarnistej, a zamiast cukru (ksylitolu). Dzięki temu ciasto będzie bardziej sycące. Jeśli nie masz pod ręką powyższych zamienników a jednocześnie nie zmagasz się z insulinoopornością czy cukrzycą, możesz użyć klasycznej mąki pszennej typu 450 oraz cukru.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
- mąka pszenna (najlepiej typ 1850 lub 2000, można też użyć owsianej i gryczanej) – 2 szklanki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki lub mniej ksylitolu/erytrolu/ostatecznie cukru
- 1 łyżka cynamonu/przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 garście starej marchwi (1 mała marchewka)
- 1/2 startego jabłka
- Opcjonalnie polewa: tabliczka gorzkiej czekolady (70-80% kakao) rozpuszczona w kąpieli wodnej/mikrofali
Wykonanie:
Jajka połączyć z ksylitole/erytrolem i zmiksować na gładką, puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać olej.
Później stopniowo, cały czas miksując dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon (uwaga, pod koniec będzie ciężko, jeśli macie słabszy mikser uważajcie aby się nie spalił;))
Dodać startą marchew i jabłko, wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Masę przelać do tortownicy, piec w piekarniku przez 50 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Uchylamy drzwiczki i studzimy (nie wyciągamy, bo opadnie). Możemy zrobić polewę z gorzkiej czekolady i posypkę z płatków migdałowych/wiórków kokosowych (trochę mniej fit, ale czasem można;)) Dodatkowe info:
Jeśli nie mieliście doświadczenia z mąką pełnoziarnistą i żywicie pewne obawy – wymieszajcie pół na pół z mąką tortową albo owsianą.
Jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej, ciasto wyrośnie trochę niższe – ale będzie bardziej sycące.
Osoby z insulinoopornością, powinny używać mąki powyżej typu 1850
Zaskakująco fajne wychodzi na mące owsianej i gryczanej.
Ważne info – jedz z umiarem
Dietetyczne desery spożywane w nadmiarze mogą „tuczyć”, ze względu na nadwyżkę spożytych kalorii. Jednym słowem przyjmując nadmiar kalorii tyjemy, niezależnie od tego jakiego są one pochodzenia. Jeden kawałek ciasta w ramach posiłku powinien wystarczyć do zaspokojenia „ochoty na coś słodkiego”. Polecam zjeść tuż po obiedzie lub w ramach konkretnego posiłku np. II śniadania czy podwieczorku.
Lubicie takie ciasta?
1 Komentarz
Super. Na pewno niedługo spróbuje : )