W tym odcinku Podcastu Praktycznie i Dietetycznie odpowiadam na pytanie, jaki chleb wybrać na diecie bezglutenowej, aby był zdrowy i wartościowy.
Wyjaśniam, jakie zagrożenia wiążą się z nieprzemyślanym przejściem na dietę bezglutenową oraz co warto wiedzieć o składach popularnych chlebów dostępnych w sklepach.
Chleb na diecie bezglutenowej – skład jest kluczowy
W podcaście podpowiadam: z jakich składników można upiec domowy chleb bez glutenu.
Dowiesz się również, gdzie można kupić najlepsze gotowe pieczywo bezglutenowe oraz jakie alternatywy mogą zastąpić chleb w codziennej diecie.
Dowiesz się:
✅ jak uniknąć błędów i cieszyć się zdrowymi wyborami na diecie bezglutenowej, niezależnie od tego, czy robisz to z powodów zdrowotnych, czy z ciekawości.
Chleb bezglutenowy może mieć wysoki indeks glikemiczny
Ten odcinek będzie również pomocny dla osób, które zmagają się jednocześnie z celiakią i cukrzycą lub insulinoopornością. Niestety chleby bezglutenowe często bazują na mące kukurydzianej, ryżowej czy skrobi ziemniaczanej. Mąki te są zazwyczaj oczyszczone, z niską zawartością błonnika pokarmowego. Ich indeks glikemiczny jest wysoki. Oznacza to, że nie będą sprzyjać sytości ani stabilnemu poziomowi cukru we krwi.
Posłuchaj odcinka podcastu o pieczywie bezglutenowym. Ta wiedza może mieć wpływ na Twoje zdrowie!
Co sądzisz na temat tego podcastu? Podziel się opinią w komentarzu!