Spis treści
Pomidory i ogórki Ci nie smakują zimową porą? Zauważasz taką tendencję, że zimą jesz jakoś mniej warzyw?Teoretycznie wszystko jest w marketach. Ale w praktyce importowane warzywa nie zawsze smakują tak samo, jak w sezonie. I mają dosyć wysoką cenę.
Co się dzieje, kiedy jemy mało warzyw?
Cierpią na tym nasze jelita. Mało urozmaicona dieta wpływa na populację tzw. dobrych bakterii w nich bytujących. A od jelit zależy bardzo dużo – od naszego samopoczucia fizycznego i psychicznego, po metabolizm i wygląd.
Dlatego przygotowałam krótki przewodnik po sezonowych warzywach. Dzielę przykładamy z mojej praktyki zawodowej i osobistej (bo sama stosuję to co polecam pacjentom).
Jakie warzywa jeść zimą do kanapek?
Proste propozycje:
✅kalarepka pokrojona w plastry/słupki
✅plasterki rzodkiewki
✅pomidorki koktajlowe (na szybko, są smaczniejsze od standardowych)
✅ogórki kiszone (z umiarem, podobnie jak konserwowe i papryka ze słoika, więcej mówię o tym w najnowszym odcinku podcastu)
✅listki cykorii zamiast sałatki (nigdy nie krójcie jej od białej części, bo będzie gorzka)
Proste sałatki:
✅rukola/roszponka z pieczonym burakiem pokrojonym w kostkę
✅sałatka jarzynowa z majonezem wegańskim lub majonezem light
✅sałatka z pora
✅sałatka meksykańska z fasoli, kukurydzy, papryki czerwonej
✅sałatki na bazie mrożonych warzyw np. brokułu
Nie wykupuj całego warzywniaka!
Kiedy poczujesz przypływ motywacji i wielką chęć zmiany, uważaj by nie zrobić sobie krzywdy. Skończy się wzdęciami, gazami, dyskomfortem. To prosta droga, aby zrazić się do zdrowej diety.
Jeśli do tej pory warzywa pojawiały się w Twojej diecie nieregularnie, wprowadzaj je stopniowo. |
Nigdy nie wprowadzaj gwałtownie, z dnia na dzień dużych ilości warzyw do diety! Zacznij od małych porcji.
Jak to zrobić w praktyce? Do każdego posiłku dobieraj po kilka plasterków warzyw (na początek wystarczy 30-40 g). Np. 1/4 papryki, 1/4 pomidora, mała marchewka obrana i pokrojona w słupki.
Posłuchaj podcastu o zimowych warzywach
Dlaczego spożywanie warzyw zimą jest ważne?
Czyli zalety regularnego jedzenia warzyw:
✅sytość – jak jesz więcej warzyw, potrzebujesz mniej chleba
✅stabilny poziom cukru we krwi (i mniej zachcianek)
✅potas – wpływa na ciśnienie krwi
✅błonnik – zmniejsza ryzyko raka jelita grubego (najczęstszy rak w Polsce), ułatwia odchudzanie.
✅przeciwutleniacze – spowalniają starzenie
Podsumowując jedzenia warzyw zimą trzeba się… nauczyć :). Czyli wypracować swoje sposoby spośród różnych opcji. Takie, które odpowiadają Tobie. Np. w tygodniu proste, pokrojone warzywa a w weekend sałatka (może uda Ci się przygotować większą porcję na 2-3 dni z rzędu?). Tak, czy owak warto jeść zimą warzywa.