Spis treści
Często robisz zakupy w Biedronce? I przy okazji chcesz kupić pieczywo? Nic dziwnego, w tych zabieganych czasach fajnie jest załatwić kilka spraw za jednym zamachem. Zwłaszcza, gdy zakupy robisz po pracy, późnym popołudniem lub wieczorem. Wtedy asortyment piekarni jest już mocno przebrany i wybór pozostaje niewielki. Zazwyczaj są to białe pszenne buły, nienajlepszy wybór dla większości z nas. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać dobry chleb z Biedronki i które z tych propozycji są najzdrowsze – czytaj dalej.
W tym wpisie skupię się w większości na pieczywie wypiekanym na miejscu.
Dobre pieczywo z Biedronki – chleb graham
Typowy standardowy chleb graham. Tu przypominam, że mąka pszenna może być „ciemna” i „jasna”. W dużym skrócie, bo wielu osobom ciągle się to myli. I tak chelb graham bywa mylnie uważany za chleb żytni (bo jest ciemniejszy). Otóż jest ciemniejszy bo w składzie ma mąkę graham, która jest mniej oczyszczona – ma m.in. więcej błonnika.
Skład chleba graham (ze strony biedronka.pl): mąka PSZENNA graham (39,2 %), woda, mąka PSZENNA (17,8 %), mąka ŻYTNIA (10,7 %), mąka słodowa JĘCZMIENNA, mąka pęczniejąca [ŻYTNIA, kukurydziana], drożdże, sól, GLUTEN PSZENNY, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy (czyli witamina C).
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
➡️wartość energetyczna – 1022 kJ/ 242 kcal;
➡️tłuszcz – 1,4g;
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g;
➡️węglowodany – 46 g;
➡️w tym cukry – 1,7 g;
➡️błonnik 6,5 g; – sporo błonnika, na plus
➡️białko – 8,0 g;
➡️sól – 1,4 g – tu przy okazji chcę pokazać, że pieczywo dostarcza nam całkiem sporo soli, szczególnie wtedy gdy jemy dużo kanapek w ciągu dnia.
Chleb całe ziarno
Kolejny przykład pieczywa z dobrym (choć nie idealnym) składem, który kupimy w Biedronce. Do czego bym się przyczepiła jako dietetyczka? Do słodu jęczmiennego, który jest tutaj barwnikiem. Dawniej do barwienia pieczywa używano karmelu, ale konsumenci unikali takich składników więc zaniechano tych praktyk. To pieczywo z Biedronki jest również nieco bardziej kaloryczne od innych (nie mylić ze „szkodliwe”). Ze swojego doświadczenia dodam, że chleb całe ziarno zachowuje dosyć długo świeżość. W takim sensie, że po 2-3 dniach nadal jest smaczny, podczas gdy bułki grahamki z Biedronki są już twarde jak kamień.
Składniki: mąka (ŻYTNIA 28%, PSZENNA 10%), nasiona słonecznika 25%, woda, siemię lniane 11%, sól, drożdże, olej rzepakowy, mielone łuski Psyllium, mąka ze słodu JĘCZMIENNEGO, ekstrakt słodu JĘCZMIENNEGO (słód JĘCZMIENNY, woda).
Wartość odżywcza (w 100g produktu):
➡️wartość energetyczna -1393 kJ / 333 kcal;
➡️tłuszcz: 16 g, – uwaga, więcej tłuszczu niż większość rodzajów pieczywa (zwróć uwagę, jeśli jesteś na diecie odchudzającej, bo wpływa to na kaloryczność diety)
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5 g;
➡️węglowodany: 34 g – nieco mniej węglowodanów, niż inne rodzaje pieczywa
➡️w tym cukry: 2,5 g,
➡️błonnik: 7,8 g; – dużo błonnika
➡️białko: 12 g;
➡️sól: 1,3 g.

Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży – najlepsze pieczywo z Biedronki
Spośród wypiekanych na miejscu chlebów, ten ma najbardziej przyzwoity skład. Wygląda on tak:
Składniki: mąka ŻYTNIA 62,5%, woda, sól.
Prosto, prawda?
Chleb żytni bez drożdży to również jedno z najmniej kalorycznych rodzajów pieczywa dostępnego w Biedronce.
Wartość odżywcza (w 100g produktu):
➡️wartość energetyczna – 888 kJ / 210 kcal;
➡️tłuszcz – 1,2 g;
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g;
➡️węglowodany – 43 g;
➡️w tym cukry – 1,6 g;
➡️błonnik – 4,9 g;
➡️białko – 4,2 g;
➡️sól – 1,2 g.
Dobre bułki z Biedronki
W Biedronce można kupić również wypiekane bułki. Niektóre mają taki skład, że mogą Cię zaskoczyć.
Bułka grahamka z Biedronki
To pieczywo bardzo często rozpisuję w jadłospisach. Ma kilka zalet. Każda bułka waży 70 g, więc nie trzeba jej ważyć (przy dietach odchudzających ważenie pieczywa ma duże znaczenie, bo wpływa na efekty). Druga sprawa w innych sklepach łatwo znaleźć zamienniki tej bułki (np. w Lidlu bułki grahamki mają bardzo zbliżoną gramaturę). Ogólnie bułki grahamki ważą miedzy 70 a 90 g w zależności od producenta.
Składniki: mąka PSZENNA graham 53%, woda, mąka PSZENNA 19%, drożdże, olej rzepakowy, sól, GLUTEN PSZENNY, środek do przetwarzania mąki: E300 – brzydko wygląda, ale to witamina c 🙂
Wartość odżywcza (w 100g produktu):
wartość energetyczna – 1045 kJ / 247 kcal;
➡️tłuszcz – 2,6 g;
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4 g;
➡️węglowodany – 44 g;
➡️w tym cukry – 1,2 g;
➡️białko – 8,7 g;
➡️sól – 1,3 g.
Wartość odżywcza i skład dotyczy bułek produkowanych przez:
Aryzta Polska Sp. z o. o. (Biedronka ma różnych dostawców i bułki delikatnie różnią się składem)
Bułka razowa
Składniki: mąka ŻYTNIA razowa (typ 2000) 40 %, woda, gluten PSZENNY, mąka ŻYTNIA 5 %, drożdże, ziarno słonecznika 1,9 %, siemię lniane 1,9 %, sól, olej rzepakowy, mąka PSZENNA, mąka ze słodu PSZENNEGO, mąka ze słodu ŻYTNIEGO, suszony zakwas ŻYTNI 2 %, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
Wartość odżywcza produktu na 100 g produktu:
➡️wartość energetyczna – 1009 kJ / 240 kcal;
➡️tłuszcz – 4,5 g;
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7 g;
➡️ węglowodany – 33 g,
➡️w tym cukry – 1,6 g;
➡️błonnik – 7,5 g;
➡️białko – 13 g;
➡️sól – 1,4 g
Bułka 100% z mąki żytniej z Biedronki
Składniki: mąka ŻYTNIA (67,7%), zakwas ŻYTNI (11,3%) [mąka ŻYTNIA (50% w zakwasie), woda], woda, gluten PSZENNY, drożdże, sól, olej rzepakowy.
Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna – 1280 kJ / 302 kcal; tłuszcz – 2,9 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g; węglowodany – 57 g; w tym cukry – 2,0 g; błonnik – 5,0 g; białko – 9,6 g; sól – 1,6 g.
Bułka z pradawnej pszenicy 2ab
Pieczywo z pradawnej pszenicy 2AB może być z umiarem (!) stosowane na diecie low fodmap. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej diety, kliknij tutaj.
Składniki: mąka PSZENNA z pradawnych odmian zbóż*(74%), woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.
*Triticum turgidum forma sanum
Wartość odżywcza (w 100g produktu):
➡️wartość energetyczna – 1103 kJ / 260 kcal;
➡️tłuszcz – 1,2 g;
➡️w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5 g;
➡️węglowodany – 51 g;
➡️w tym cukry – 3,1 g;
➡️błonnik – 3,1 g;
➡️białko – 9,6 g;
➡️sól 1,45 g;
➡️Selen – 18,1 μg,
➡️Cynk – 2,04 mg.
Pieczywo to ma mniej błonnika, dlatego może być stosowane przez osoby z nasilonym refluksem, zgagą czy problemami jelitowymi (np. zespołem jelita nadwrażliwego). Uwaga: osoby z celiakią nie mogą go spożywać bo zawiera gluten.
Dlaczego nie polecam chleba i bułek typu fitness?
Pieczywo tego typu „udaje” produkty pełnoziarniste. Dla wyjaśnienia:
pełnoziarniste = z mąki pełnoziarnistej, nieoczyszczonej ma dużo błonnika
wieloziarniste = obsypane ziarnami w celu sprawienia wrażenia, że jest to zdrowszy, wartościowszy produkt
A w praktyce to pieczywo na jasnej, oczyszczonej mące posypane ziarnami.
Kontrowersje związane z wypiekiem na miejscu (mrożone pieczywo)
Wiele osób obawia się pieczywa wypiekanego z ciasta mrożonego. Mam wrażenie, że ten proces obrósł w legendy i często wynika z niezrozumienia całego procesu. Pieczywo z tzw. „odpieku” jest nie tarci na wartości i jest bezpieczne do spożycia. Druga sprawa jest taka, że mrożenie pozwala uniknąć dodatku konserwantów (co byłoby nieuniknione w przypadku, gdy jeden rodzaj piekarni dostarcza ciasto na chleb graham dla wszystkich Biedronek rozrzuconych w Polsce).
Podsumowanie
Wbrew obiegowym opiniom, w marketach zakup dobrego chleba jest jak najbardziej możliwy. Wystarczy odrobinę rozeznania i można kupić chleb dopasowany do naszych potrzeb. Jeśli jesteś osobą zdrową (albo inaczej: ze zdrowym żołądkiem), śmiało wybieraj chleb żytni bez drożdży czy bułkę razową, która w znaczniej mierze składa się z pełnoziarnistej mąki żytniej. Taki ciężki, zbity chleb jest bardziej sycący, dostarcza więcej błonnika. Pozwala też utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. jest to bardzo korzystne bo w ten sposób mamy mniej zachcianek. Dlatego to będą dobre chleby dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Osoby ze skłonnością do zgagi (ale bez zapalenia żołądka i poważnych problemów z układme poakrmowym) mogą sięgnąć po bułki grahamki czy chleb graham.
Pieczywo obsypane ziarnami, chleby fitness odradzam, bo to produkty którą udają „prozdrowotne”. Pamiętaj, że te porady dotyczą osób bez komplikacji różnych schorzeń. Bardzo często jest tak, że dietę trzeba „wyważyć”, zwłaszcza gdy cierpisz na 2-3 choroby, których zalecenia wzajemnie się wykluczają. Wtedy niezbędny jest wywiad.
Podobał Ci się wpis? Czy ten przewodnik był pomocny? Daj znać w komentarzu!
A jeśli potrzebujesz konsultacji, sprawdź ofertę on-line klikając tutaj
