Szukasz przepisu na lżejszą wersję fit łazanek z kapustą kiszoną? Pokaże Ci przepis z dodatkiem kiełbasy drobiowej (ale można użyć też mielonego mięsa drobiowego, będzie zdrowiej). Wegetarianie i weganie mogą zastąpić kiełbasę wędzonym tofu. Można też makaron pszenny łazanki zastąpić makaronem z soczewicy. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na fit łazanki z kapustą kiszoną.
Szybkie łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą drobiową – składniki na 1 porcję
Makaron łazanki – 60 g (odważyć suchy lub 2,5 razy więcej po ugotowaniu)
Kiełbasa drobiowa (z piersi kurcząt) np. Morliny – 100 g (0.5 laski (odważyć))
Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)
Pieczarki – 140 g (7 szt.)
Cebula – 26 g (0.25 sztuki)
Kapusta kiszona – 55 g (0.5 szklanki)
majeranek – 0.5 g (0.5 łyżeczki)
Kminek – 1 g (1 szczypta)
Liść laurowy – 1 g (1 szt.)
Fit Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami – wykonanie
1. Pieczarki wyszorować, pokroić w plasterki.
2. Kapustę posiekać.
3. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
4. Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i kiełbasę i delikatnie zrumienić przez około 5 minut.
5. Dodać pieczarki, kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, liść laurowy, majeranek, ziele.
6. Przykryć, podlać odrobiną wody (około 1/4 szklanki) i gotować przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
7. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje.
8. Pogotować jeszcze przez 1-2 minuty i odstawić z ognia.
9. Wymieszać z makaronem ugotowanym al’dente.
1 Porcja dostarcza: | energia – 554.8 kcal | białko – 28.8 g | tłuszcz – 24.9 g | węglow. przysw. – 50.6 g | błonnik – 6.4 g
Ciekawostka: Jeśli sypniesz makaron „na oko”, dodasz 1 łyżkę oliwy więcej, a zamiast kiełbasy drobiowej użyjesz kiełbasy wieprzowej, ten posiłek dostarczy ponad 800 kcal a objętość będzie bardzo podobna.
Jeśli spodobał Ci się przepis na fit łazanki z kapustą kiszoną, pobierz darmowy 3 dniowy jadłospis z mini-poradnikiem i wypróbuj pierwsze 3 dni jadłospisu 1600 kcal!