Owsianka sernikowa. Przepis na thermomix i nie tylko.

autorka: Sonia
0 Komentarz

Owsianka sernikowa to pyszna i zdrowa opcja na śniadanie lub deser. Można szybko przygotować ją z powszechnie znanych składników.
Wielu pacjentów krzywi się na myśl o spożyciu twarogu, czyli tzw. sera białego. Mam na myśli zwykły twaróg półtłusty, a nie kremowe puszyste serki (lepiej smakują bo są tłuste, ale niekoniecznie porządne w dużych ilościach w naszej zachodniej diecie).

Dziś podzielę się przepisem, który powstał spontanicznie w mojej głowie. Miałam do wykorzystania banany bliskie odejścia (czytaj bardzo dojrzałe). Z tego też względu w moim przepisie nie ma cukru, ani innego słodzidła. Oczywiście jeśli masz ochotę, możesz dodać erytrytol/miód/syrop klonowy – w zależności co tam używasz.

Wspomnę jeszcze o kilku zaletach tej owsianki:

Sernikowa owsianka dostarcza sporo białka. Dzięki temu jest sycąca. A jak posiłek jest sycący i do tego satysfakcjonujący, to spada szansa na podjadanie. Takiego efektu nie uzyskacie po spożyciu przetworzonych płatków kukurydzianych na mleku – nie będą Was długo trzymać.

Można ją przygotować wcześniej, tj wieczorem. Nigdy nie piekę jej rano, bo zwyczajnie nie mam na to czasu przy 2 ruchliwych dzieci.

Sernikową owsiankę szykuję przy okazji pobytu w kuchni. Nie wymaga ona tyle pracy, co nadzoru. Bo składniki mieszamy/miksujemy, przelewamy i pieczemy. Niestety ma to swoje minusy. Moje dzieci wyjadają pół brytfanki tych wynalazków, więc do śniadania niewiele zostaje…

Sernikowa pieczona owsianka – składniki

Na 4 porcje pieczonej owsianki potrzebujemy:

ser twarogowy półtłusty – 250 g (10 łyżek)
Jajka kurze – 200 g (4 szt.)
Płatki owsiane górskie – 200 g (20 łyżek)
Banan dojrzałe- 240 g (2 szt.)
Jogurt naturalny 3% – 150 g (1 opakowanie (małe)) – ja często zbieram napoczęte przez potomstwo jogurty zalegające w lodówce
proszek do pieczenia – 4 g (1 łyżeczka)

Sernikowa owsianka – wykonanie

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Naczynie do zapiekania/żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Można do tego użyć silikonowego pędzelka.

Opcja na thermomix/lidlomix:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, ustawić 20 sekund, obroty 8. W razie potrzeby zgarnąć składniki kopystką i zmiksować jeszcze raz.

Wykonanie klasyczne:
1. Dojrzałe banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem w średniej misce.
2. Twaróg również rozgnieść widelcem.
3. Wbić jajka, wymieszać.
4. Dodać płatki owsiane, jogurt i proszek do pieczenia.
5. Wymieszać dokładnie lub zmiksować.
6. Przelać do foremki wysmarowanej oliwą.
7. Wstawić do piekarnika na 45 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
8. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez chwilkę i pokroić na kawałki.


Sernikową owsiankę można spożywać na ciepło lub zimno (np. w lunch boxie), najlepiej z dodatkiem owoców np. borówek.

Osoby, które wolą słodkie smaki mogą użyć erytrytolu albo jogurt naturalny zastąpić waniliowym skyrem.

Po taką owsiankę mogą sięgać osoby na diecie odchudzającej się

1 porcja tej owsianki dostarcza: energia – 424.0 kcal | białko – 26.4 g | tłuszcz – 12.7 g | błonnik – 4.5 g

Lubicie takie przepisy?

Może spodobają Ci się:

Zostaw komentarz

Zasady publikacji treści są opisane w regulaminie. Pamiętaj, że przesyłane treści muszą być zgodne z wymogami regulaminu.

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić najwyższą jakość usług. Akceptuję ciasteczka Dowiedz się więcej

Polityka prywatności