Jadłospis na lato- przykładowy dzień 1600 kcal

autorka: Sonia
0 Komentarz
Przykłądowa dieta odchudzająca na alto

Lato to świetna okazja dla urozmaicenia swojego żywienia. Dzisiaj mam dla Was przykładowy dzień diety letniej, która dostępna jest w moim sklepie internetowym tylko do 29 czerwca. I do tego w 4 kalorycznościach! Zobacz jak możesz wyglądać jadłospis na lato w 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal i 2200 kcal. Ten dzień jest taki bardziej „wypasiony”, ponieważ pochodzi z rozpiski weekendowej (niedzielnej). Stąd znajdziecie tu fit-deser czy naleśniki na śniadanie. W tygodniu tak nie szalałam z posiłkami i są tam zdecydowanie prostsze propozycje. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat jadłospisu na lato, kliknij tutaj.

Tymczasem zapraszam do lektury – dzień z obiadem mięsnym (tak zagłosowała moja społeczność na instagramie :)).

Jadłospis na lato – śniadanie

| energia – 533 kcal

Naleśniki pełnoziarniste z waniliowym skyrem i owocami
Mąka pszenna pełnoziarnista – 64 g (0.5 szklanki)
Jajko – 25 g (0.5 szt.)
Sól – 0,1 g(1 szczypta)
Oliwa z oliwek extra virgin – 5 g (1 łyżeczka)
woda – 5 g (1 łyżka)
mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 120 g (0.5 szklanki) PONADTO Jogurt typu islandzkiego waniliowy SKYR Piątnica – 150 g (1 opakowanie (małe))
Borówki amerykańskie – 65 g (0.5 szklanki)
Maliny – 60 g (0.5 szklanki)
Naleśniki pełnoziarniste:
1. Przepis na około 6 sztuk
Wszystkie składniki (mąkę, jajko, oliwę, mleko, sól i wodę) wymieszać do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
2. By konsystencja była odpowiednia można dodać więcej wody. 3. Odstawić ciasto na 15-20 minut.
4. Po tym czasie rozgrzać patelnie (najlepsza teflonowa, bo smażymy bez tłuszczu) i wykładając niewielkie porcje ciasta (3/4 chochelki) smażyć naleśniki.
5. Przewracać naleśniki na drugą stronę gdy boki zrobią się lekko podwinięte i chrupiące lub się mocno zarumienią.
6. Naleśniki podawać z jogurtem typu skyr/kvarg i umytymi owocami (zamiennie można użyć około120- 150 g innych owoców lub 1/2 banana).

II śniadanie w jadłospisie letnim

| energia: dla 1600 kcal – 190 kcal | dla 1800, 2000, 2200 kcal – 311 kcal

Ptasie mleczko z jogurtu i truskawek
Galaretka owocowa w proszku – 38.5 g (0.5 saszetka)
woda – 120 g (0.5 szklanki gorącej)
Truskawki – 90 g (3 dużych)
Jogurt naturalny SKYR Piątnica lub Fruvita (Biedronkowy) – 75 g (0.5 małego opakowania) Płatki migdałowe – 20 g (2 łyżki) dla 1800, 2000, 2200 kcal
Wykonanie tradycyjne:
1. W gorącej wodzie rozprowadzić galaretki. Po chwili dodać jogurt naturalny i wymieszać trzepaczką lub wymieszać z mikserem.
2. Przelać do miseczek/wysokich szklanek.
3. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki lub owoce sezonowe.
4. Umieścić deser w lodówce do stężenia – na minimum 2-3 godziny.

Wykonanie thermomix:
1. Na ostrze w naczyniu miksującym założyć motylek.
2. Wlać wrzątek i wsypać galaretkę.
3. Ustawić obroty na 4, czas 30 sekund.
4. Następnie ustawić czas 2,5 minuty, obroty 4 i przez otwór w naczyniu miksującym powoli dodawać jogurt.
5. Masę przelać do miseczek/szklanek/
6. Udekorować owocami i wstawić do lodówki. Dla kaloryczności powyżej 1600 kcal posypać płatkami migdałowymi

Obiad w jadłospisie letnim

| energia -dla 1600 kcal i 1800 kcal- 562 kcal| dla 2000 kcal 593 dla 2200 kcal – 692 kcal

Ziemniaki z koperkiem
ziemniaki – 135 g (1.5 szt.) dla 1600 i 1800 kcal, 180 (2 sztuki) dla 2000 kcal i 270 g (3 sztuki) dla 2200 kcal
Koperek świeży – 4 g (1 łyżka)
1. Ziemniaki obrać, umyć i włożyć do wrzątku, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i posypać posiekanym koperkiem.
Schab duszony
Schab wieprzowy – 130 g (1 odważyć)
Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
Cebula – 26 g (0.25 sztuki)
Liść laurowy – 1 g (1 szt.)
Ziele angielskie – 1 g (2 ziarenka)
Majeranek suszony – 1 g (1 szczypta)
Sól – 0,1 g(1 szczypta)
1. Mięso pokroić w plastry, usunąć widoczny tłuszcz, można lekko rozbić tłuczkiem.
2. Cebulę pokroić dowolnie.
3. Na patelni (niewielkiej) podgrzać oliwę, dodać cebulkę, chwilkę poddusić, dodać mięso.
4. Krótko obsmażyć z dwóch stron, następnie podlać wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 15-20 minut (im dłużej dusimy tym mięso jest bardziej miękkie, ale pilnujemy aby woda całkowicie nie odparowała).
Duszona młoda kapusta z marchewką
Kapusta biała (młoda) – 150 g (3 małe kawałki (0.5 małej lub 0.25 dużej))
Marchewka – 45 g (1 sztuka)
Cebula – 52 g (0.5 sztuki)
Koperek świeży – 4 g (1 łyżka posiekanego koperku)
Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)
Sól – 0,1 g(1 szczypta)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
1. Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować drobno liście.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce.
3. Do małego garnka (jeśli przyrządzamy więcej porcji kapusty – użyć dużego garnka) wlać wodę tak, by na centymetr wysokości przykrywała dno.
4. Przełożyć kapustę i marchewkę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 20 minut). Jeśli w trakcie woda wyparuje, dolać odrobinę. 5. Na patelni rozgrzać olej/oliwę i zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
6. Gdy kapusta będzie miękka, dodać do niej cebulę wraz z olejem/oliwą, w którym się dusiła.
7. Zamieszać i dusić wszystko razem jeszcze przez 5 minut. 8. Doprawić pieprzem, dodać posiekany koperek.
Kapustę podawać z ziemniakami i mięsem.


Wskazówki: Przygotowując obiad na 2 dni należy użyć 2-krotnie więcej składników.
Obiad należy schłodzić w ciągu 3 godzin od ugotowania i przechowywać w lodówce. W ten sposób unikniemy ewentualnego zatrucia pokarmowego.

PODWIECZOREK (TYLKO DLA DIET 2000 I 2200 KCAL)

energia – 111 kcal

Dynia, pestki – 10 g (1 łyżka)
arbuz – 150 g (1 plaster odważyć (ze skórką 280g))
Posiłek najlepiej zacząć od pestek dyni, następnie spożyć owoc.

KOLACJA

energia dla 1600 kcal, dla 1800- 364 kcal| dla 2000 kcal- 514 kcal| dla 2200 kcal – 576kcal

Sałatka z buraka, rukoli i słonecznika
Burak – 105 g (1 sztuka)
Rukola lub dowolna inna sałata – 60 g (3 garście)
Słonecznik, nasiona – 10 g (1 łyżka) , 20 g (2 łyżki) dla 1800, 2000, 2200 kcal
Cytryna – 40 g (0.5 szt.)
Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)
Czosnek – 5 g (1 ząbek)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 szczypta)
Sól – 0,1 g (1 szczypta)
*Podpowiedź: zamiennie można użyć buraka samodzielnie ugotowanego w domu lub gotowe buraki pakowane próżniowo.
1. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową (w całości i w skórce) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
2. Po przestygnięciu obierać i pokroić w kostkę.
3. Ziarna słonecznika prażyć przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
4. Do miseczki wrzucić umytą rukolę (lub dowolną sałatę porwaną na kawałki), pokrojonego buraka i słonecznik.
5. W małym słoiczku wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sosem polać sałatkę i wymieszać.
Kanapka z chudą wędliną
Chleb graham lub żytni na zakwasie (ważyć) – 40 g (1 kromka) dla diety 1600 i 1800 kcal, 80 g (2 kromki) dla diety 2000 i 100 g dla 2200 kcal.
Margaryna miękka (np. Rama, Flora) – 2 g (0.5 łyżeczki) lub 5 g (1 łyżeczka) dla 2200 kcal
Wędlina drobiowa do 3% tłuszczu – 24 g (2 plastry)
Pieczywo posmarować margaryną/hummusem/bieluchem i ułożyć na nim plastry wędliny.

Spodobał Ci się jadłospis? Zostaw mi komentarz! A jeśli potrzebujesz więcej takich przepisów, zobacz tutaj.

Może spodobają Ci się:

Zostaw komentarz

Zasady publikacji treści są opisane w regulaminie. Pamiętaj, że przesyłane treści muszą być zgodne z wymogami regulaminu.

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić najwyższą jakość usług. Akceptuję ciasteczka Dowiedz się więcej

Polityka prywatności